Smûk omgeving

Zowel de natuur als de dieren worden op dit boerenerf met liefde verzorgd. Alles van kikkers tot koeien krijgt de rust en bloemen ruimte om te bloeien. Natuurvriendelijke oevers en schone sloten maken Smûk een fijn thuis voor klein en groot leven. De oevers waar de bootjes liggen worden bezaaid met streekeigen bloemen en kruidenrijk grasland. Je kunt vanaf de boerderij dus direct een sloep nemen naar het TJeukemeer. Wil je wat eten of drinken in de buurt? Loop dan naar het leuke terras van de Dikke Tût bij de brug in het dorp, of eet breng een bezoekje aan restaurant de Fûke. Ook ben je met een kwartiertje rijden in Lemmer, waar Fem aan het Dok en Beachclub Lemmer gouden tips zijn! Geen zin om het terrein te verlaten? Bij Smûk ben je ook van harte welkom!

Bij Smûk ben je ook van harte welkom met jouw eigen tentje of leuke campertje. Zoek een fijn plekje op in de weide en doe alsof je thuis bent. Begint je maag te borrelen? Dan wandel je naar het landwinkeltje voor wat verse groenten of een Biefstuk van de Roodbonte koe. Als je geluk hebt heeft Crista net haar befaamde appeltaartjes gebakken voor bij de koffie.

DSC 9037

Het terrein ligt niet alleen tussen de weilanden, maar ook aan de Pier Christiaansloot. Je kunt vanaf de boerderij dus direct naar het TJeukemeer varen.

Best bijzonder is het dat we op ons weiland de Grutto weer terug hebben. Deze Kening van de Greide (Koning van het landschap) gedijt het beste waar de natuur in balans is. Door onze manier van werken met het land (verlate maaidatum, hoger waterpeil & plasdras) horen we de Grutto in het voorjaar weer. Neem je verrekijker mee en kom deze Oer Hollandse vogels bij ons  spotten!

Voor kinderen zijn er op de boerderij  speelvoorzieningen en valt er veel avontuur te beleven. Van slingertouw in de hooibalen tot kano’s en van geitjes knuffelen en pony’s aaien tot eieren rapen, er is altijd iets te doen. Als je toe bent aan wat wind in je haren maak je een prachtige wandeling door het onaangetaste gebied van de Rottige Meente. Ook kun je op de fiets heerlijk de buurt verkennen. Wil je in de watten gelegd worden? Pak dan de auto en binnen 15 minuutjes ben je in Lemmer en kun je terrassen bij de vele cafés en restaurants aan het water. De ijsjes zijn daar ook erg lekker.

 

Als je nog tijd over hebt is ook het ten zeerste aan te raden om terug in de tijd te stappen naar het oude Friesland, met een bezoek aan Hindeloopen. In dit scheepvaartsdorp aan de oevers van het IJsselmeer worden oude tradities nog volop in ere gehouden en weerklinken zeemansliederen in de smalle straten en eeuwenoude monumenten. Ook is natuurgebied Weerribben prachtig voor een wandeling.

SMUK icoontje Grutto 3

Smûk [spreek uit: smoek]
is een behaaglijk gevoel,

gezelligheid, warmte, huiselijkheid en samen zijn.

Hoe voelt Smûk?

Smuk recreatie nachtje weg 6

Laten we het hebben over de naam Smûk Recreatie. Want wat betekent smûk? De Friezen onder ons zullen het woord wel kennen, toch is het gevoel van smûk niet in één woord te vangen, net als de boerderij. Hetzelfde geldt voor het Deense woord ‘hygge’, wat vergeleken kan worden met ‘gezelligheid’ en ‘knusheid’. Smûk is de knusheid van het huren van een hottub bij je tent en het gezellige van borrelen op een bootje. Met z’n allen pizza’s bakken in houtoven op pizza avond en een boek lezen in de schuur op een luie stoel. Het is kunnen vertragen en met aandacht je storten op allerhande rustgevende taken. De tijd gaat zo snel als jij zelf wilt. Smûk Recreatie is dé plek om urenlang wat aan te modderen.

Smûk in de zomer is met nat gekamde haren geiten aaien en wandelen over de dijk die uitkijkt op het dorp. In de winter is Smûk op en neer rijden met een karretje vol hout, om de hottub warm te stoken en te genieten van een goed glas rode wijn. Smûk is je bevinden in hartje Friesland, midden tussen de weilanden en toch thuis zijn. Het gezellige van thuis en toch pal naast grazende koeien. Het is paarden borstelen en eieren rapen. Je eigen pizza beleggen bij de houtoven op pizza avond. Je ziet de zon opkomen en ondergaan, kunt met je laarzen over het platteland banjeren en tegen elkaar aankruipen op een bootje.

Als je jouw prachtig gestylede Smûktent, Smûklodge, of Smûkhuske binnenloopt voel je de warmte meteen. Je bent voorzien van alle gemakken van thuis en tegelijkertijd omringt door dieren en groen. Naast het Smûk Huske zie je bij het dierenverblijf regelmatig een puberende geit de hekken omzeilen, om vervolgens luidkeels aan jou te vragen of je ‘m terug wilt brengen naar zijn verblijf. Smûk is een uitgebreid diner koken in de boerenkeuken, om dat vervolgens met je blote voeten in het gras op te eten.

SMUK icoontje Wandelen 3